Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Svetovni dan raka 4.februar

Dada
02-04-2010, 09:18 AM
Pozdravljeni!

Pred več kot 15 leti sem izvedela v teh dneh, da imam rakav tumor v dojki! Zdravljenje je bilo uspešno in sedaj pišem na forum o čemer se nam tedaj sploh ni niti sanjalo! Včasih kar težko prenesem, ko kdo reče , da se nič ne naredi in ni naredilo! Vedno se naredi premalo saj nas je vse več zbolelih pa tudi preživelih! OI in razna društva v teh letih nudijo že toliko informacij , da smo lahko mnogo bolj osveščeni in obveščeni o mnogočem! Priporočam , da si ogledate informacije teh društev in spetne strani OI na www.onko-i.si! Marsikaj, kar nam pred leti ni bilo možno boste našli tam in vam bo morda malo laže ob srečanju z rakom , kot je bilo pred leti nam!

lep pozdrav in vse dobro od Dade

Mojca H
02-04-2010, 05:12 PM
Hvala Dada, da si nas opozorila na današnji dan raka, ki poteka pod sloganom "Raka lahko preprečimo".
Res je dandanes na voljo ogromno informacij in možnosti za izobraževanje (še posebej preko spleta). S preventivo, ozaveščanjem in informiranjem se lahko znatno zmanjša obolevanost ljudi, le pritegniti jih je nekako treba (ali pa poriniti s presejalnimi programi :D ). Danes deluje v naši državi ogromno društev in prostovoljnih skupin, ki širijo svoje znanje in izkušnje. A žal ljudje še vedno jemljemo svoje zdravje za nekaj samoumevnega in ne dajemo dovolj pozornosti na preventivo. Komaj ko zbolimo, se začnemo resnično zavedati njegove vrednosti. Velikokrat pridejo ljudje do zdravnikov, ko je že (pre)pozno in prelagajo odgovornost na njih, da jih pozdravijo. Vendar je vsak posameznik sam odgovoren za svoje zdravje in vedno bo obveljal stari pregovor: "Bolje prečiti, kakor lečiti"

Še par zanimivih povezav do člankov ob današnjem dnevu:
eRevija (video) (http://www.erevija.com/ogled/Svetovni-dan-raka-pod-geslom-Raka-lahko-preprecimo/aHR0cDovL3d3dy5zaW9sLm5ldC9zbG92ZW5pamEvemRyYXZqZS 8yMDEwLzAyL2xldG9zbmppX3N2ZXRvdm5pX2Rhbl9yYWthX3Bv ZF9nZXNsb21fcmFrYV9sYWhrb19wcmVwcmVjaW1vLmFzcHg=)
Dnevnik (http://www.dnevnik.si/novice/zdravje/1042335209)
ZZV Celje (http://www.zzv-ce.si/unlimitpages.asp?id=604)

Dada
02-05-2010, 03:25 PM
Mojca pozdravljena in hvala za tvoje besede in priporočila, kaj naj si še preberemo!
Osebno bo priporočila predvsem članek ZZV Celje, ki najbolj po mojem korektno obravnava pojavnost raka pri nas! Nesprejemljivo se mi po svoje zdi poudarjanje, da smo ljudje v mnogih primerih "krivi" zato , da zbolimo za katerokoli boleznijo saj si večinoma nismo sami izbirali ne okolja ne pogojev v katerih mora sedaj posameznik ostai zdrav! Rak je povezan tudi s povečevanjem razmer v družbi od brezposelnosti do pomanjkanja zdrave prehrane in časa in denarja za zdravo rekreacijo! Počitnice v sindikalnih domovih, oddih , osemurni delovnik so za sedanje generacije zaposlenih utopija! Vendar v vsakem primeru tudi ob bolezni poskušajmo se upreti temu zlu in se boriti na svoj način - mnogim od nas je uspelo in skušamo pomagati s prostovoljnim delom blažiti stiske , ki jih prinaša ta čas, kot so nam pomagali naši predhodniki!

Vse lepo in "odklop" vsem ob kulturnem parzniku Dada

Mojca H
02-05-2010, 10:03 PM
Se opravičujem. Moj prejšnji komentar je bil mogoče malo preveč izven konteksta. Želela sem samo pouariti oz. povzeti letošnje geslo - da se tudi z majhnimi ukrepi da veliko narediti. Seveda se ne da vseh bolezni preprečiti. Velika večina je takih, ki nas doletijo iz takšnega ali drugačnega vzroka in na katere ne moremo vplivati.
Lp, Mojca