Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : rak trebušne slinavke

otok
01-27-2007, 08:52 PM
Pozdravljeni!
Sem čisto nova na vašem forumu, rada bi čimveč informacij o raku trebušne slinavke, Bolan je moj 63-letni oče, ki je bil operiran-naredili so mu obvod iz žolčevoda v črevo, tako da se je razbarval.Ker čuti, da tumor raste, ga skrbi, kako bo bolezen potekala, boji se sam v trgovino, da ga ne napade slabost.Slabo spi.Rada bi se pogovarjala s kom, ki bi mi dal čimveč informacij, glede ustrezne prehrane,možnega poteka bolezni ipd.Hvala!
Otok

dr0002
04-22-2007, 07:41 PM
Pozdravljeni.
Tudi mojemu ocetu so odkrili raka na slinavki, ki so ga operativno odstranili (Whipple). Trenutno se zdravi in upajmo na najboljse. Nisem razumel ali so vasemu ocetu odstranili raka ali so le naredili poseg, ki razbremenjuje. Namrec, slisal sem da se s kemoterapijo (GEmzar) lahko rak skrci tako da je operativen. Obstaja tudi bioloska terapija (Tarceva) v kombinaciji s kemoterapijo. V NEw Yorku je institut ki se ukvarja z rakom slinavke (New Hopkins) cigar je site dokaj zanimiv. Oni delajo poskuse (dokaj uspesno) s cepivi proti raku slinavke.
Zelim vasemu ocetu uspesno zdravljenje.
Lep pozdrav.

manca@volja.net
06-03-2007, 08:42 PM
Pozdravljeni!
Sem čisto nova na vašem forumu, rada bi čimveč informacij o raku trebušne slinavke, Bolan je moj 63-letni oče, ki je bil operiran-naredili so mu obvod iz žolčevoda v črevo, tako da se je razbarval.Ker čuti, da tumor raste, ga skrbi, kako bo bolezen potekala, boji se sam v trgovino, da ga ne napade slabost.Slabo spi.Rada bi se pogovarjala s kom, ki bi mi dal čimveč informacij, glede ustrezne prehrane,možnega poteka bolezni ipd.Hvala!
Otok

Pozdravljena,
tudi jaz sem čisto nov na forumu, slučajno sem prebral tvoj mail.Imava isti problem, le da je moj oče leto starejši od tvojega. Pravijo da je to za moškega najtežja oblika raka. Zelo malo bolnikov ozdravi, razen če je možen operativni poseg.Verjetno veš da ga je zelo težko odkriti, pri mojemu očetu ni možnosti operacije.Sicer obstaja možnost zdravljenja in tudi izbirajo posameznike ( naj bi jih bilo 500 iz cele evrope ) in sicer za nekimi ameriškimi zdravili ( niso še pri nas ).Naj bi bila zdravila pri nas kmalu.
Mojemu očetu so zdravniki napovedali še dva meseca življenja in koliko bo pač pomagala splošna kemoterapija.
L.p. Andrej

nino
07-04-2007, 09:41 AM
Vsem, ki ste se soočili z rakom, priporočam ogled slovenske spletne strani http://www.najnaj.net
vliko tega vam bo bolj jasno in zagledali boste svetlobo na koncu dolgega predora tesnobe in strahu, meni osebno se je zaradi teh dobljenih informacij življenje popolnoma spremenilo, na dobro. Upanje je, le veliko učenja in discipline je potrebno za končni pozitivni rezultat.
Rak je skoraj v celoti ozdravljiva bolezen!

dobslo
07-10-2007, 10:01 AM
Prejeli smo pismo z vprašanjem namenjeno na forum. Objavljamo ga v celoti.
Dobslo

Pozdravljeni!

Danes sem prvič vstopila v vaš forum,želim spregovoriti z nekom,ki je podobno zadevo dal skozi,da mi bo lažje spremljati potek te zahrbtne bolezni.

O raku govorimo v naši hiši zadnje tri mesece,odkar so diagnozo postavili tašči.Ima 67 let,bila je aktivna,živahna,energična ženska.Bila,pravim-zdaj bo dva meseca od operacije,pred katero so jo zdravniki tolažili,da ima srečo-saj je rak v začetnem stadiju(po izvidih CT,UZ,RTG…).Po op.je sledil trenutek resnice-bolj za nas,ker sama še vedno ne dojema vsega:bolezen se je močno razširila na črevesje,peritonej.Želodec so pustili in opravili paliativno op.črevesja,napovedali pa nič dobrega.Za kemoter.se niso odločili zaradi stadija in splošnega stanja,ki vse od op.ni nič kaj briljantno.Sicer se še sama zrihta,drugače pa pretežno leži,pojavlja se bruhanje,bolečine(zmerne)in neko malodušje,ki ga seveda od prej nismo vajeni.

S taščo se zelo lepo razumeva,rada ji stojim ob strani;želim si pa več informacij o nekaterih stvareh.

1.Pred kratkim so se pojavile nenadne zelo močne bolečine,tedaj sem ji pričela dajati Oxycontin.Po njem je bilo čudovito,ampak je kljub ukrepom prišlo do hudega zaprtja in je sama prekinila.Potem spet poslabšanje-bruhanje,tope bolečine,depresija…Zdaj ji dajem nalepke Durogesic:je boljše,a zanima me,kako naj se vedemo do protibolečinske th.-bojim se,da ko bodo bolečine hujše,ne bo več prijelo.

2.Počasi me je ljudstvo okrog nas začelo gnjaviti s tem,ali res ne bo šla nič na kemo.Jaz sem imela do zdaj mnenje,da je bolezen res preveč razširjena,da bi ji pomagalo-toda ne zdi se mi tako zelo slaba,da se ne bi še kaj probalo.Na raziskavah sem sicer prebrala,da statistično v tem st.ne prinese nič,toda…

3.Potem me vedno bolj skrbi to,da ona misli,da so ji na op.izrezali,kar je bilo rakasto in naj bi bilo sedaj v redu.Seveda jo malo skrbijo te slabosti,ampak to zaenkrat še uspešno prekrivamo s tem,da je še kmalu po op…Kaj ji reči,ko se bo stanje enkrat zares poslabšalo,kako bolnik tedaj to sprejema.Z njenim zdravnikom sva bila namreč oba mnenja,če zaenkrat ne pozna vse resnice.Zdi se mi,da ima še vseeno kar nekaj skrite energije-ima načrte za prihodnost(toplice,obiski…).Tudi njen mož ni soočen z dejstvom,kako hudo je stanje-enostavno zato,ker je ob razgovoru z zdravnikom slišal le to ,kar je želel.

Torej,zelo težko je takemu bolniku razložiti,kako to,da nima naslednjega datuma za pregled;pa zakaj kljub težavam,ki jih ima po op.,nihče nič ne ukrepa.

Upam,da sem s pismom sploh zadela bistvo foruma;ne glede na to mi je lažje že zdaj,ko sem te misli zapisala.Tudi svojci imamo ob spremljanu bolnika z rakom velike stiske in nam je lažje,če je nekje kdo,ki te posluša in ti da kak realen nasvet.

Sama sem se s taščino boleznijo kar znašla(delam z bolniki,ampak,ko doživiš doma,je vse drugače),včasim mi malo zmanjka moči razlagati ostalim družinskim članom,oziroma se izmišljati nove in nove izgovore,zakaj je danes tako in tako stanje.

Vsem lep pozdrav in veliko veliko volje!

Vesna

Heaven
09-21-2007, 06:53 AM
Pozdravljena Otok.....Pred kratkim sem tudi jaz izvedela da ima moj oče rak trebušne slinavke...na žalost pa mu ne morejo več pomagat ker ja ta tumor preveč napredoval.Njegov osebni zdravnik je dejal, da ima pred seboj še samo par mesecev življenja.Me pa zanima, če je tvoj oče rumen v obraz?

Heaven
09-21-2007, 06:58 AM
Pozdravljen Andrej.Tudi moj oče ima raka trebušne slinavke.Operacija tudi več ne pride v poštev, kemoterapija tudi odpade.Rekli so da še ima par mesecev življenja.Me pa zanima kakšna so to zdravila?

betsy
06-28-2008, 05:04 PM
Jaz sem bila z mamo leto in pol po postavljeni diagnozi rak trebušne slinavke. Na vseh pregledih, preiskavah, na kemotarapijah.. Operacija ji je, lahko bi rekla tako, podaljšala življenje...

Bor
08-09-2008, 08:09 PM
Moji mami so ugotovili raka trebušne slinavke. Žal je neodstranljiv. Zanima me do kakšne meje narastejo tumorski markerji. ali je to odvisno od vsakega posameznika drugače. hvala.

SIMONA
09-25-2008, 06:01 PM
Sem nova na forumu. Žal z grozo prebiram vaše izjave in ugotavljam, da moj 63-letni oče prestaja popolnoma enake znake, kot jih opisujete vsi, ki imate svoje drage, ki so zboleli za to boleznijo.
Pred enim letom smo zvedeli, da ima oče raka trebušne slinavke. V začetku je bil samo zlateničen in zelo je shujšal. Po vseh preiskavah so mu ugotovili raka na trebušni slinavki. Bil je operiran, vendar tumor ni bil odstranljiv, ker je bil preblizu glavne žile aorte. Naredili so mu obvod mimo žolčnika in začel je hoditi na kemoterapijo, ki mu je sicer do avgusta pomagala, zdaj pa se mu je stanje zelo poslabšalo, praktično v enem mesecu. Še je shujšal, bruha, dobil je vročino in obliže proti bolečinam. Ne vemo več, kako bi mu še lahko pomagali, ker je tudi zelo depresiven in nervozen.

sonce
04-14-2009, 05:51 PM
Lepo pozdravljeni. Sem prvič na vašem forumu. Moj oče ima raka na slinavki, ki je vraščen med žile in ga zato ni mogoče odstraniti. To šokantno novico smo izvedeli pred nekaj dnevi in enostavno več ne vemo kako in kaj. Oče je postal rumen, ker mu je tumor pritiskal na žolč, vendar so naredili premostitev in mu tumor podložili, kar pa je povzročilo vnetje, zato bo razbarvanje trajalo še dlje. Skrbi me, ker je ta rak zelo agresiven, to je hiter, zdravniki pa ne mislijo nič ukrepati naprej, dokler se očetu koža ne razbarva. Prosim, če mi lahko kdo kakorkoli pomaga. Rada bi namreč, da bi mi povedali kaj bodo počeli naprej in se tega tudi lotili, saj naj bi bil rak še bolj na začetku, glede na velikost. Jezi me, ker se zavedajo, da je rak agresiven ampak oni kar nekaj čakajo.:confused:

alesio
04-14-2009, 06:13 PM
lepo pozdravljeni,sem čisto nov uporabnik vašega foruma,pred nekaj dnevi so mojemu 58 letnemu očetu diagnozirali raka trebušne slinavke,tumor ni možno operirati,pravijo da je v začetni fazi,toda s kemo ne bo nič dokler se ne razbarva,sedaj se je pa še pojavilo vnetje po vstaljeni zapori,da tumor ne pritiska več na žolč,šok ob novici je bil nepopisen in še danes nisem prišel čisto k sebi ,toda imam nekaj vprašanj,bi prosil če mi lahko kdo kako odgovori:
-kako je lahko neka stvar ,ki se ne da operirat zaradi razloga da je tumor obrastel žile-kolikor vem je stalna praksa da žile in vene šivajo bp?:confused:
koliko časa mi še ostane z njim?
kje se lahko bolj informiram(tujina) sem pripravljen prodati hiši in denar dati za zdravljenje bolezni
najbolj me pa jezi čakanje in zaprtost naših zdravnikov,nihče nič ne pove ,vse je treba vlečt iz njih,hvala vsem za sodelovanje in informacije