Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : kako ohraniti stike z obolelim za rakom

donna
09-22-2008, 02:44 PM
Pozdravljeni!
Prijatelj je zbolel za rakom, ki napreduje kljub operativni odstranitvi rakavega tkiva in kemoterapiji.
Potrebujem nasvet. Ne želi me več videti, prekinil je vse stike, nikoli sam od sebe ne pokliče, pošlje sporočila. Če ga pokličem jaz, pa je zmeraj izredno zadržan, skoraj uraden in zagotavlja, da mu je zelo dobro, da pa potrebuje čas zase.
Ne vem kako ravnati. Ne vem kaj se v njem dogaja, kaj je razlog, da se je tako zelo izoliral od mene in prekinil vso komunikacijo.

Ne vem, ali naj preprosto sprejmem, to njegovo nezainteresiranost do komunikacije z menoj in se tudi sama pogreznem v molk, ali naj še naprej skušam ohranjati komunikacijo vsaj po elektronski pošti, na katero sedaj že več tednov ni odgovora. Nenehno me je strah zanj, ker ničesar ne vem in nehno se sama sebi zdim vsiljiva, ker se mu javljam, on pa se več sploh ne odziva.

Poznava se leto dni in v času pred diagnozo, sva se zbližala, zato resnično ne razumem, kaj se sedaj dogaja, da me je tako izključil iz svojega življenja, ko pa vendarle ve, da mu želim biti v oporo, pomoč in tolažbo.
Ima kdo izkušnje z podobno situacijo, mi kdo lahko iz svojih izkušenj kaj pove?
donna

zizou
10-22-2008, 09:55 AM
Tudi sam sem bil včasih raje sam s svojimi mislimi, večinoma pa sem bil kar družaben.
Mogoče je prav, da se ne sili v človeka, če sam ne želi naše bližine. Damo pa mu vedeti, da smo mu zmeraj na razpolago in da se na nas lahko zanese!

Pa vso srečo!

Dada
10-22-2008, 09:02 PM
Pozdravljena Donna!

Veš nekateri bolniki z rakom posebno prve čase ne zmorejo ohranjati stikov s svojimi prijatelji in znanci in se želijo včasih tudi odmakniti od njih. Morda se pozanimaj kako je s tvojim prijateljem pri njegovih domačih ali drugih prijateljih, da oblažiš svojo stisko. Poskušaj napisati tudi preprosto kratko klasično pismo z zagotovilom, da ne želiš biti vsiljiva vendar bi le želela pomagati kolikor se je le mogoče. V primeru, da ne bo odgovora pa ti svetujem, da to sprejmeš pa čeprav je še tako hudo. Priznam, da pred leti z nekaterimi dolgoletnimi prijateljicami nisem našla pravega stika in so mi ob srečanju z rakom šle bolj na živce, pa čeprav so mi v bistvu želele vse pomagati! Morda boš laže razumela in sprejela kaj prestaja tvoj prijatelj, če boš prebrala knjižico "Stres, tesnoba in depresija pri bolnikih z rakom!" in jo je izdal inštitut za varovanje zdravja v letu 2007. Dobiš jo brezplačno verjetno na Društvu na Poljanski c,14 ali pa ti jo morda na tvojo željo tudi pošljejo na tvoj naslov!

Želim tebi in tvojemu prijatelju, da bi se vse srečno izteklo tako kot se je pred leti pri meni

Dada