Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Cepljenje po kemoterapiji

dobslo
11-04-2009, 02:17 PM
Pozdravljena, Mojca!

Na društvo smo po telefonu in po spletu prejeli vprašanja, ki se dotikajo odločanja o cepljenju. Zdi se, da je prav da o tem spregovorimo tudi na forumu.

Lp,

Pred 5 meseci sem končala s kemoterapijo, pred 2 mesecema pa obsevanje dojke. Zanima me ali se priporoča nam, ki smo smo prestali zdravljenje raka s kemoterapijo in obsevanjem, da se cepimo proti gripi?

Mojca H
11-04-2009, 02:48 PM
Pozdravljeni!

Ker ste bili pred kratkim zdravljleni s kemoterapijo in obsevanjem, se za vas še posebej priporoča cepljenje, saj je vaš imunski sistem trenutno bolj ranljiv in ste tako še bolj dovzetni za morebitne okužbe.
Cepivo, ki ga imamo pri nas je varno, saj je t.i. "mrtvo cepivo", kar pomeni, da ne vsebuje virusov, ampak samo delčke beljakovin, ki so za ta virus značilne in zato ni nevarnosti, da bi se okužili.
Mogoče boste potrebovali 2 odmerka cepiva, ker učinek, zaradi vašega oslabljenega imunskega sistema, ne bo tako močen, kot pričakovano. Ampak o tem se je najbolje posvetovati z vašim osebnim zdravnikom (veliko je odvisno od vaše starosti, kondicije in vrste zdravil, ki ste jih oz. jih še prejemate).
Naročite se preko telefona v enega od cepilnih centrov, ki delujejo po Sloveniji. Najbližjega lahko poiščete na strani Inštituta za varovanje zdravja (http://ustavimo-gripo.si/index.php/ce_zbolim/cepljenje/).

LP, Mojca