Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : MM in zdravljenje

Rockercaa
06-19-2010, 06:36 PM
Žiujo.
Stara sem 16 let in sem zbolela za MM. Vse se je dogajalo tako hitro,da sama nisem dojela da sem zbolela in me to sploh ni prizadelo(bolj mojo mami). Po uspešni operaciji drenažne bezgavke in laporoskopije sta oba rezultata negativna,kar je super;) sedaj pa so se na pediatriji odločili,da se s ponedeljkom začnem zdravit z interferonom. Zanima me kako hudo je to? Je huda utrujenost,bolečine? Bom lahko nadeljevala s športom v tem letu zdravljenja.? (za te stranske učinke so mi povedali zdravniki) dajo te kot v nekakšno umetno gripo..Prosim za kakšne odgovore
Hvalaaa;)) Rebeka

Mojca H
06-20-2010, 04:49 PM
Pozdravljena Rebeka!

Zelo me veseli tvoj pozitiven pristop in sprejemanje bolezni.

Da boš bolje razumela svojo bolezen in zdravljenje, bi ti rada na kratko razložila, kaj se dogaja.

Zdravilo, ki ga boš prejela, je t.i. “biološko” zdravilo. Dobivala boš citokine, ki so naravne molekule, ki jih tvoje celice imunskega sistema izločajo ob okužbah. Ti usmerjajo vnetni odgovor, zaradi tega bodo stranski učinki podobni gripi, saj bo tvoje telo mislilo, da si se okužila z virusom gripe. Zdravilo bo tako okrepilo tvoj imuski sistem, ki bo ubil morebitne spremenjene melanomske celice kjerkoli v telesu.

Zdravljenje traja navadno več tednov (natančno trajanje in režim ti bo predstavil tvoj zdravnik). Zdravilo se injicira v podkožje (navadno v trebuh 3x dnevno).

Stranski učinki, kot že veš, bodo podobni tistim pri gripi (povišana temperatura, glavobol, mrazenje, slabo počutje, bolečine v sklepin in mišicah ter na mestu injicirana zdravila). Tekom zdravljenja se bodo nekoliko ublažili, popolnoma prenehali pa bodo kmalu po končanem zdravljenju. Lahko pa te stranske učinke ublažiš na različne načine: s počitkom, lekadolom, uravnoteženo prehrano in pitjem večjih količin tekočine.

S športom pa boš verjetno v času zdravljenja morala malo počakati, odvisno predvsem od tega, kako se boš počutila. Je pa v prvi vrsti bolj pomembno tvoje zdravje in je tudi bolj priporočljivo, da varčuješ z energijo.

Želim ti veliko uspehov pri zdravljenju, pozitivnih misli in čim manj stranskih učinkov.

Pa sporočaj sproti kako poteka!

Lep pozdrav,
Mojca

Rockercaa
06-20-2010, 05:09 PM
Mojca najlepša hvala:) S ponedeljkom začnem in bom od pon. do pet. en mesec v bolnici. Ostalih 11 mesecov pa naj bi si sama dajala pod kožo 3x na teden. (Zdravljenje bo trajalo eno leto :/ )
Ker sm pa bolj taka,ki je težko na miru,bo to leto dolgaaa :S :P aha,in še to. Slišala sem da se zredčijo lasje. Se pozna velik? :)) hvala

Mojca H
06-22-2010, 02:00 PM
Hey!

Bo tudi to leto hitro minilo. Je samo eno od mnogih ;) Koliko se opazi redčenje las pa je žal težko napovedati, saj je različno od posameznika do posameznika. Ni pa izpadanje tako hudo, kot pri klasični kemoterapiji. Vem, da smo punce pri teh letih še posebej občutljive na svojo zunanjo podobo, vendar so samo lasje in ti zrastejo nazaj, zdravje pa imaš le eno. Zato je pomembno, da se natančno držiš navodil zdravnikov in kljub težavam, ki se bodo morda pojavile, naprej jemlješ zdravila.

Lp

Rockercaa
06-26-2010, 11:03 PM
Evo prvi teden je minil,uspešno:P sicer s hujšimi glavoboli ampak se da prežvet :D čez vikend uživam doma pol pa spet. No sej teli 3 tedni bojo pa tud hitr minil upam:)) mal me še mišice bolijo ma bo že bolš.tolk da mal povem
pozdravček ;))